06 mei 2017

the Farm: Aanleg visvijver

De afgelopen weken zijn we bezig geweest met de aanleg van een visvijver op onze Farm. Hieronder is wat meer informatie te lezen.

De visvijver is inmiddels klaar en de tilapiavisjes zitten er in. Ze moeten ongeveer een half jaar groeien voordat ze groot genoeg zijn. Er is iemand geweest die voor ons het hele systeem in elkaar gezet heeft, hij had dit al vaker gedaan voor andere mensen, dus had er ervaring mee. Eerst is een houten bak getimmerd die helemaal bekleed is met een heel dik plastic zeil. Na het bekleden met het zeil hebben we eerst water in de bak laten lopen om er zeker van te zijn dat hij waterdicht was. Ondertussen hebben de mannen de tomatenbakken getimmerd. In deze tomatenbakken zit heel fijn grind, waarin de tomatenplantjes geplant zijn.

In de visvijver zit een luchtpomp die dag en nacht aan moet zijn, deze zorgt dat er voldoende zuurstof in het water zit voor de visjes. Er zit ook een klein vijverpompje in de vijver. Deze pomp pompt het water door buizen in de tomatenbedden. Door dit water worden de tomatenplantjes bemest. Het water loopt dan weer door een buis terug in de vijver, waardoor de visjes voedingstoffen en zuurstof terugkrijgen vanuit de tomaten. Elke morgen en avond voer ik de visjes en doe ik de pomp even een half uurtje aan zodat het water even rondgaat door de tomatenbedden, terug in de vijver. Het is een geweldig mooi systeem en de visjes en ook de tomatenplantjes groeien al heel goed. We willen nu nog een tank plaatsen ergens naast/boven de visvijver en van daaruit de buizen met sla en andere groenten plaatsen, maar dit is nog niet klaar. We testen nu eerst of het zo goed werkt en dat wordt dan de volgende stap.