10 maart 2020

Kinderhuis overvallen

Bericht: 3 maart 2020
In de nacht van 3 maart is het kindercentrum in Oeganda op zeer gewelddadige wijze overvallen. De overvallers hebben zich gericht op de kamers van het personeel en de woning van Gini. Er hebben vreselijke gebeurtenissen plaatsgevonden. Ze zijn niet in het kinderhuis geweest. Vanwege deze situatie is Gini meteen (zonder haar kinderen) terug gevlogen om bij haar personeel te kunnen zijn en om alles af te handelen.
Op donderdag 5 maart is het volgende artikel in de Stentor verschenen:

Krantenartikel Stentor

Update: 10 maart 2020
Afgelopen woensdagavond is Gini aangekomen in Oeganda en trof daar een heftige situatie aan. Het is erg moeilijk om te horen wat het personeel allemaal heeft doorgemaakt.
Iedereen is erg getraumatiseerd, ’s nachts slapen ze bijna niet. Er is een psycholoog ingeschakeld voor het personeel. Gini heeft in Oeganda ook meteen contact gezocht met de Nederlandse ambassade. Er werd ons beloofd dat ze er bovenop zitten.
Gelukkig helpt ook de lokale overheid waar ze kunnen. De politie is geweest voor onderzoek en dankzij een speurhond is er al 1 (vermoedelijke) dader opgepakt. Verder doet de lokale politie ook weinig, vandaar dat we zoveel mogelijk samenwerken met de lokale overheid en het leger. Elke nacht lopen er nu 2 bewapende soldaten op het terrein. Dit zal voor onbepaalde tijd zo blijven.
Er is veel gestolen en vernield. De totale kostenpost is nog niet bekend, maar dit is behoorlijk. De eerste prioriteit was verlichting op het terrein te laten plaatsen. Het was echt pikdonker nu de lampen kapot waren. Niemand durfde meer naar buiten zodra het donker werd. De eerste paal met solar security lichten is inmiddels geplaatst en komende week zullen er nog 2 nieuwe lichtpalen bij komen.
De angst onder het personeel is erg groot. Ook moet er nog veel geregeld worden om het terrein weer enigszins ‘veilig’ te krijgen. Daarnaast lopen er nog meerdere politie-onderzoeken. Gini is daar momenteel onmisbaar. Vandaar dat we de keuze hebben moeten maken dat ze alleen terug komt om haar kinderen op te halen. Voor de presentaties en bezoeken van de komende weken gaan we een oplossing zoeken. We hopen dat Gini over een tijdje alsnog een aantal weken naar Nederland kan komen om presentaties te geven. Er zal vanuit het bestuur contact opgenomen worden met iedereen die in de komende weken een presentatie had staan.
De geplande activiteiten, zoals de wandeltocht en de bingo-avonden zullen wel gewoon doorgaan. We hopen op goede opkomsten!

 


Laat een reactie achter