03 augustus 2015

Dagboek Oeganda - Dag 3

Vandaag is Hetty jarig en zij wilde graag de kinderen en de leiding trakteren. Volgens Gini zijn de kinderen gek op pizza. Gini moest nog naar de hoofdstad Kampala en zou 38 pizza’s meenemen. Er was een aanbieding 2 voor de prijs van 1. Het leek ons erg veel voor 10 volwassenen en 24 kinderen, maar Gini zou het wel goed in kunnen schatten.

Terwijl Gini naar Kampala ging hadden Hetty, Jeff, Juliette en ik een afspraak met Ruben, de district vetenarian officer, het hoofd van de veeartsen. Hij kwam naar het weeshuis om met ons te praten.
Wij vertelden onze plannen om geiten , konijnen , kippen en een paar varkens te gaan houden. Hij was daar erg enthousiast over. Hij beaamde de voordelen van geiten boven koeien. Kinderen met een lactose intolerantie kunnen wel geitenmelk drinken. Bovendien is het voor hele kleine kinderen ook beter dan koeienmelk. We bespraken de mogelijke problemen, de voor- en nadelen, de vaccinaties , waar dieren te kopen, soorten voer en waar te verkrijgen.
Tot slot beloofde hij ons om enkele bedrijven te benaderen en te vragen of wij daar deze week een kijkje konden nemen.
Ruben was nog maar net weg en er kwam een auto aanrijden. Gini was weer terug uit Kampala. We hadden haar nog lang niet terug verwacht. “Happy birthday”zingend kwam ze binnen met een baby op haar arm. Ze gaf hem de jarige Hetty in de armen.

De politie had haar onderweg naar Kampala gebeld dat er een baby gevonden was in het bos. Of Gini hem op kon halen!!
Ze waren al dicht bij Kampala dus hebben ze eerst de pizza’s gekocht en nog snel wat andere zaken geregeld om daarna naar het politiebureau te gaan.
De baby kreeg de naam Benjamin en moest eerst door iedereen geknuffeld worden. Het ventje was meteen vrolijk en zag er heel gezond ut. Je kunt je niet voorstellen dat zo’n gezonde , vrolijke baby zomaar achtergelaten wordt.

Benjamin werd al direct in de dagelijkse routine opgenomen en wij gingen onze aantekeningen uitwerken en alvast een begin maken met het in kaart brengen van de grond en de gebouwen.
Rond 4 uur s’middags kwamen de kinderen terug uit school. Eerst allemaal helpen de schooluniformen wassen en vervolgens de was die de hele dag buiten te drogen had gehangen , naar binnen halen. De was werd in een hoek gegooid en alle kinderen gingen eromheen zitten. Henriet hield een kledingstuk omhoog, een van de kinderen stak de vinger op, het werd opgevouwen en meegegeven met het kind. Wat een organisatie. De kinderen liepen allemaal met een stapeltje kleren naar hun kamer en legden de kleren in hun kastje.

Wat er nog restte van de middag werd besteed aan huiswerk en spelletjes.
De kok Liliane had een makkie gehad vandaag. Voor het avondeten was er PIZZA. Dat de kinderen er gek op zijn dat was duidelijk. Een paar kleine stukjes bleven over en die hebben wij de volgende morgen als ontbijt genomen.
De verjaardag van Hetty moest natuurlijk wel gevierd worden. Er werd luid gezongen en ook Hetty kreeg kaarsjes op haar cake en mocht iedereen een stukje geven.

Wordt vervolgd

Tilleke