02 augustus 2015

Dagboek Oeganda - Dag 2

Netjes in uniform werden de kinderen om 8 uur s’morgens afgezet bij de school. Ik was met Gini meegegaan om een indruk te krijgen van de omgeving en natuurlijk ook gewoon omdat ik het leuk vond. Elf kinderen stapten hier uit en drie kinderen werden naar een andere school gebracht. De andere school was wat kleiner en hygiënischer. Die drie kinderen vragen wat meer persoonlijke aandacht.

Het is de bedoeling dat Juliëtte de boerderij gaat managen. Het leek ons daarom verstandig om haar meteen bij alle plannen te betrekken. Na wat brainstormen en inventariseren van de wensen en ideeën van Gini en Juliëtte werden er enkele telefoontjes gepleegd om bezoeken te regelen. We konden terecht bij een boer die tevens de “representative of the King” is. De vertegenwoordiger van de koning??. Het blijkt dat elke stam nog een koning heeft. De invloed die deze koning op zijn mensen heeft is groter dan die van de landelijke president. We werden heel aardig ontvangen en met John, de boer,de zoon van John en de eigen vaste dierenarts liepen we het bedrijf over. We konden alle vragen die we hadden stellen. Zij adviseerden ook wat we beter wel en niet konden doen. Zij hebben legkippen , 24 melkkoeien, 25 zeugen en mestbiggen, bananen en een nieuwe tak waar ze net mee begonnen waren , een passievrucht aanplant. Vol trots toonden ze hun biogasinstallatie. Elke dag worden er twee volle kruiwagens koemest ingegooid. Het gas wordt opgevangen en via een leiding naar een gaspit, in een hut , vervoerd. Iedereen kon daar op koken, voornamelijk bij regen want het meeste koken gebeurt toch buiten op houtvuurtjes.

Aan het eind van ons bezoek werden we uitgenodigd om mee te eten. Onder een Jackfruit boom werd ons jackfruit aangeboden als voorgerecht, kip met aardappelen en matoke ( bananenpuree) als hoofdgerecht en als toetje avocado. Het was heerlijk.

De tweede excursie was naar een weeshuis van een Zwitser. Hij was samen met zijn vrouw 7 jaar geleden begonnen met het weeshuis. Je kon aan alles zien dat er vanuit Zwitserland heel veel geld naar toe ging. Alles zag er fantastisch uit. Hij bemoeide zich zelf niet zoveel met de kinderen maar was erg druk met het bouwen van de diverse opstallen en met het verbouwen van groenten en fruit. Hij zegt dat de meeste groenten die je kunt kopen in Oeganda vol zitten met bestrijdingsmiddelen. Samen met iemand van de universiteit zoekt hij naar biologische bestrijdingsmiddelen. Zoals gezegd zag alles er fantastisch uit en we hebben er veel ideeën opgedaan, maar voorlopig lijkt het er niet op dat hij ook maar een beetje zelfvoorzienend zal zijn. Koeien hield hij alleen voor de mest voor de biogas installatie), de melk vond hij niet de moeite waard, konijnen ook voor de lol maar niet voor de productie van vlees en van de gewassen had hij van veel soorten heel weinig.

Terug in het huis hebben we al onze aantekeningen uitgewerkt en na het eten een potje kaarten en vroeg naar bed.

Tilleke Jonkhans
Wordt vervolg