04 augustus 2015

Dagboek Oeganda - Dag 4

We reden richting Kampala en onderweg zagen we kleine kwekerijtjes.Het was jammer dat we niet konden stoppen want het leek me leuk om te zien wat daar allemaal groeide. De tuintjes lagen op de rand van het moeras. Langs de weg naar Kampala is erg veel moerasland. Je zag ook veel papyrus groeien. Het is altijd wel leuk om planten in het wild te zien die wij koesteren in onze huizen.

We kwamen aan bij de poort van het weeshuis. Bewakers ervoor en een groot dicht hek. Na wat gepraat over en weer mochten we erdoor. Het weeshuis ligt op een enorm terrein. Overal stonden kleine ronde huizen met een tuintje eromheen. We hoorden dat in al die huisjes een " moeder" woonde met 8 kinderen. Deze kinderen wonen daar vanaf hun tweede of derde jaar met dezelfde moeder tot zij 18 jaar zijn en uit het weeshuis gaan of eerder als ze ergens werk hebben.

Het echte weeshuis is een enorm gebouw waar de allerkleinste worden opgevangen. Ze hadden zelfs kinderen in een couveuse liggen. We werden er rondgeleid door een medewerkster. Zij vertelde ook dat er ongeveer 125 mensen werkten, bovendien hadden ze heel veel stagiaires. Deze kwamen voornamelijk uit Canada.

We kwamen echter voor de geiten. We werden met ons eigen busje naar de boerderij gebracht. Ze vertelden ons dat ze geiten hielden voor de melk. Geitenmelk is veel gezonder dan koemelk en zeker voor kleine kinderen. Allergie van geitenmelk komt eigenlijk niet voor.De geiten werden elke avond binnen gedaan en werden dan gemolken in een 2x 14 stands melk put. 14 geiten werden tegelijk binnen gelaten en vervolgens met de hand gemolken. We hebben allemaal nuttige informatie gekregen over het houden van geiten in Oeganda . Ook hebben we contacten gelegd om goede geiten van hen te kunnen kopen.

Ons tweede doel van vandaag was het bezoeken van de staatskwekerij. Het was een soort proefbedrijf waar men experimenteerde met verschillende rassen van allerlei soorten fruitbomen. Ze kweekten zelf ook nieuwe rassen.het was zeer verleidelijk om meteen al wat te kopen. Jonge fruitbomen kosten maar €1 per stuk. We hebben het niet gedaan want eerst moeten we goede plannen hebben waar we de fruittuin aan gaan leggen.

Terug bij ons eigen weeshuis zijn we met Gini en Juliette de grenzen van het nieuwe terrein gaan verkennen. Hier en daar staan nog bomen en struiken en daarom is het moeilijk te overzien hoe de grenzen lopen. We kwamen ook nog op het terrein een jackfruit boom tegen met een rijpe jackfruit. Nu vind ik dat erg lekker en omdat we de vrucht er niet met een stok uit konden krijgen moest ik wel in de boom klimmen.

S'avonds hebben we de vrucht als toetje gegeten.

Wordt vervolgd


Reacties 1

Super mooie verslagen.

Koos

01-09-2015 om 20:16 uur

Laat een reactie achter