28 september 2023

Brief van Gini

Lieve mensen,


Zoals u in de brief van het bestuur heeft kunnen lezen gaan er weer een aantal dingen veranderen bij de Stichting Hope & Dreams Uganda.
Het is een lastige periode geweest voor zowel het bestuur, de medewerkers en mijzelf. We hebben samen lange tijd gezocht naar de juiste oplossing, maar die blijkt er niet te zijn. Feit is dat we er slecht voor staan wat de financiën betreft en dat het een hele uitdaging zal worden om The Home draaiende te houden. Toch ben ik niet klaar om 'mijn' kinderen op te geven zonder slag of stoot. 

In 2009 heb ik, samen met het eerste bestuur, de stichting op laten richten. Ik ben toen zelf naar Uganda verhuisd om daar The Home of Hope & Dreams op te zetten en daar leiding te nemen. Jarenlang heb ik dit werk met veel liefde en plezier kunnen doen. Ik zag mezelf al oud worden in Uganda samen met alle kinderen waar ik zoveel van hou. Kinderen die ik van baby tot puber op heb mogen voeden en die deel uitmaken van mijn leven.

Helaas kwamen de laatste jaren steeds meer moeilijke momenten en wist ik niet of ik nog wel gelukkig kon zijn in Uganda. Ik kreeg steeds meer moeite met de normen en waarden van de Ugandese cultuur. Als enige blanke in het dorp blijf je toch altijd de 'vreemde eend'. 
De overval in 2020 is voor mij een omslag geweest. Ik was er zelf niet bij, maar was wel degene die Ritah en de andere medewerkers opving en actie moest ondernemen. Dit was zwaar. Na die overval was het leven in Uganda niet meer hetzelfde. het constant leven in angst was voor mij niet te doen. Na 2 jaar heb ik eindelijk de knoop kunnen doorhakken. Ik besefte dat ik na 14 jaar voor anderen te hebben geleefd en gezorgd, nu eindelijk voor mezelf mag leven en zorgen.

Met pijn in mijn hart. Ik heb nog steeds dagelijks een groot schuldgevoel en het gevoel dat ik al mijn mensen in Uganda in de steek heb gelaten.

Daarom was het voor mij ook een grote schok om te realiseren dat het laatste jaar de financiën zo achteruit zijn gegaan. De laatste tijd zijn er minder giften binnen gekomen en zijn er een aantal sponsoren gestopt. Dit is begrijpelijk want in Nederland is ook alles duurder geworden, net als in Uganda. Ook mijn besluit om niet in Uganda te blijven heeft misschien menigeen het gevoel gegeven dat de 'korte lijntjes' er niet meer zijn. Ook dit is heel goed te begrijpen. We hebben mede door alle omstandigheden weinig fondsenwerving en presentaties kunnen doen de afgelopen jaren. De uitgaven bleven en werden zelfs hoger, de inkomsten werden veel minder, waardoor we onze reserves aan moesten breken.
Nu is dus het punt gekomen waar er beslissingen genomen moesten worden. Er zijn verschillende mogelijkheden besproken. 
Mijn visie is anders dan van het bestuur waardoor we niet op één lijn kwamen. Ik kan mijn thuis en familie in Uganda echter niet opgeven zonder ervoor te vechten. Daarom hebben we samen in goed overleg besloten dat ik alleen verder zal gaan, met een nieuw bestuur. 
In het afgelopen half jaar ben ik zelf nog 2 keer in Uganda geweest. Ik heb gezien hoe goed iedereen daar bezig is en hoe ook de Ugandese medewerkers willen vechten voor The Home. Dit is voor mij een bevestiging geweest dat de meeste medewerkers met hetzelfde hart als mij voor de kinderen willen werken. Ik heb er vertrouwen in dat ze het kunnen en wil hier dus samen met het Ugandese team voor gaan. 

Ik zal vanuit Nederland Ritah, Denis en Rhina begeleiden, ondersteunen en adviseren. Zij voeren de werkzaamheden in Uganda uit. Alle drie werken al zeker 9 jaar bij ons, dus ik heb er alle vertrouwen in dat zij het managen van de organisatie in goede banen zullen leiden. Inmiddels zijn er al een aantal veranderingen aangebracht in Uganda. We hebben goedkopere scholen uitgezocht, een aantal medewerkers stoppen in de aankomende maanden. Ook is er weer veel vooruitgang in de boerderij en tuin. In Uganda realiseren de medewerkers dat er ook daar geld verdient moet worden.

Sander en Jessie coachen momenteel het team in Uganda en vooral Ritah. Het is fijn dat zij nog ter plaatse zijn en dit op kunnen pakken. Het is belangrijk dat de inkomsten en uitgaven goed bij gehouden worden. Ook hier in Nederland zal een nieuwe penningmeester het werk van Berti over gaan nemen. De openheid en transparantie over de financiën zal niet veranderen. 

Via deze weg wil ik ook graag het bestuur bedanken voor alles wat ze in de afgelopen jaren hebben gedaan voor de stichting in Nederland en The Home of Hope & Dreams in Uganda. Het is niet makkelijk geweest. Het was fijn om altijd veel begrip te mogen ontvangen en altijd op steun te kunnen rekenen.

Ook wil ik u als vrienden en sponsors van The Home bedanken voor alle steun die we tot nu toe hebben mogen ontvangen. Ik hoop dat u begrip kunt opbrengen voor de situatie en ons wilt blijven steunen. Voor vragen of meer toelichting kunt u altijd contact opnemen.

Met vriendelijke groet,
Gini Pullen
ginipullen33@hotmail.com
0646662234


Laat een reactie achter