02 oktober 2018

The Farm; Verslag bezoek Tilleke Jonkhans

3 jaar later……………

Verslag van ons bezoek aan “The farm of Hope and Dreams”

 

Wat vooraf ging!!!!

Begin 2015 zocht LTO Hardenberg een project om haar betrokkenheid met de samenleving gestalte te geven.

Hiervoor werd Gini Pullen uit Hardenberg benaderd. Zij runt een weeshuis in Oeganda. The Home of Hope and Dreams.

Gini’s wens was een boerderij bij het weeshuis om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te worden wat voedsel betreft en wat extra inkomsten te genereren. Het weeshuis draait volledig op giften uit Nederland.

LTO Hardenberg begon voortvarend met allerlei activiteiten om geld bij elkaar te krijgen. Het streven was € 58000.

Zo werd er aangeklopt bij Millenium 2015 en de Rabobank, maar ook allerlei giften van particulieren en verenigingen en acties zoals pioenrozen verkopen en oud ijzer inzamelen leverden al snel veel geld op.

Al  in 2015 was er genoeg geld bijeen om een stuk grond van ongeveer 3  acres ( 1,21 ha) aan te schaffen, direct gelegen aan de grond rond het weeshuis.

In juli 2015 zijn wij, Hetty,Jeffrey (mijn schoonzus en zwager) en ik naar Oeganda gegaan om een plan te maken voor de boerderij.

Op de site van The Home of Hope and Dreams hebben we daar verslag van gedaan.

We hebben alle grond, gebouwen en grenzen in kaart gebracht en daarop met de wensen van Gini en haar medewerkers een boerderij  gepland met groentetuin, fruittuin, varkens, geiten, kippen, konijnen en voedergewassen.

Terwijl LTO doorging met geld inzamelen om het streefbedrag te halen, hebben we ook meegedaan aan de challenge die uitgeschreven was door de stichting Millenium 2015.

In die “challenge” hebben we beschreven dat we ook graag een tomatenkas, een kippenhok voor 1000 leghennen en een waterinstallatie wilden hebben. Door deze laatste 3 projecten konden we ook de plaatselijke bevolking helpen aan werk en aan veilig drinkwater.

De challenge hebben we gewonnen en dat leverde nog eens 20.000 euro op.

En wat is er allemaal van terechtgekomen??

In juli 2018 zijn we teruggegaan naar Oeganda. Helaas niet meer met Hetty, zij is in juni 2016 overleden.

Natuurlijk hadden we via mail en foto’s wel een beetje een idee wat we zouden aantreffen maar we waren toch aangenaam verrast. 3 jaar geleden was er niets en nu stonden er diverse stallen en waren er overal mensen druk in de weer met eieren verzamelen, varkens voeren, schoonmaken etc. Er stond echt een boerderij.

Plannen maken is niet zo moeilijk , maar het ten uitvoer brengen vraagt heel wat doorzettingsvermogen, inzet en kennis.

Was ons plan van 2015 wel uitvoerbaar?

Hieronder zal ik een kort verslagje geven van onze oorspronkelijke plannen en vertellen  wat er van uitgekomen is.

 

Kippen

Het was de bedoeling 4 hokken met 25 kuroiler (dubbeldoel) kippen.

De kuroiler kipper bleken in eerste instantie een gouden greep. De hanen en de uitgelegde hennen brachten nog veel op. Later bleek dat de lokale bevolking de kippen te duur  vond. Gini raakte de kippen niet meer kwijt. Eieren daarentegen brachten wel genoeg geld op. Er werd besloten over te stappen op een ander ras en er werd begonnen aan een grotere schuur.  Er was immers het geld van de challenge.

Nu zijn er 4 hokken voor ongeveer 1500 leghennen. Er wordt steeds een nieuw koppel opgezet als een vorig minder begint te leggen. Zo moet er een constante aanvoer van eieren zijn. De uitgelegde kippen, nu wel met minder vlees eraan, vinden wel hun weg naar de markt.

Kippen dus een succes.

 

Konijnen

Het leek zo’n goed idee. We hadden ze al voorgeproefd en iedereen vond het lekker. Ze vermenigvuldigden zich ook goed, maar de administratie vergde toch teveel van het lokale personeel. Er bleek geen markt voor te zijn en in “The Home” wilden  niet iedereen het eten. Helaas niet doorgegaan.

 

Geiten

Melk voor de kleinste kinderen. We waren bij een professionele geitenhouderij wezen kijken.

Dit kwam niet echt van de grond.

Er zijn 3 melkgeiten die wel gemolken worden maar de melk is voor de kleine geitjes en de biggetjes. De kinderen houden niet van geitenmelk.

 

Varkens

Oorspronkelijk was dit alleen bedoeld om resten eten kwijt te kunnen en voor het personeel.

Toch blijkt hier wel markt voor te zijn. Er zijn mooie hokken gemaakt en nu zijn er 7 zeugen, een beer en 22 biggetjes.

 

Koeien

Wij hadden ze niet in het plan opgenomen omdat we dachten dat geiten makkelijker in gebruik zouden zijn en bovendien niet zo duur.

Van vrienden heeft Gini echter 1 vaars gekregen die binnenkort bij de stier gaat en met ons bezoek heeft Pauline ( de dochter van Hetty en Jeffrey)  geld genoeg bijeen gehaald om nog een vaarskalf aan te schaffen.

Deze dieren kunnen dan in de toekomst voor de melk zorgen.

 

Planten

Op het land staan veel bananen bomen, zoete aardappelen, mais en bonen. Ook wordt er veevoer ( olifantsgras) verbouwd.

In de kas (challenge geld) staan tomaten. Helaas niet zoveel als zou kunnen , want er was een ziekte opgetreden.

De groetentuin is nog niet echt tot ontwikkeling gekomen. Wat men het meest eet, bananen, zoete aardappel, mais en bonen staat er voldoende. Voor een gezonde voeding hadden wij in ons oorspronkelijke plan wat meer variatie in groenten aangebracht. Wie weet wordt dat nog opgezet.

Ook de fruittuin loopt nog niet hard. Ze hadden wat pech met het weer bij de aanplant. ( te droog).Er staan wel papaya’s met vruchten, 1 mango boom met vruchten en een flink aantal jonge citrusplantjes.

 

In onze plannen waren we ervan uitgegaan dat de opbrengsten bedoeld waren om zelfvoorzienend te zijn. Vandaar ook de variatie in dieren en planten.

Dit vergt echter teveel van Gini en haar medewerkers. Je kunt beter een paar dingen goed doen dan een heleboel dingen maar half.

Gini heeft daarom besloten om  met kippen en varkens door te gaan. Ze hoopt daarmee op den duur voldoende winst te behalen.

Bij de kippen en de varkens loopt ook een nieuwe kracht, Mike, die er “feeling”voor heeft. Hij gaat ook meer aandacht besteden aan zelf te verbouwen voedsel voor de dieren zodat er minder aangekocht hoeft te worden.

Onze conclusie, het is niet allemaal gegaan zoals wij gedacht hadden, maar er staat een boerderij.

LTO Hardenberg met al haar boeren, Millenium 2015, Rabobank , pioenrozen teler en kopers, ijzerbrengers, jullie geld is goed terechtgekomen.

 

Tilleke Jonkhans-Veenhuizen


Laat een reactie achter